اعضای هیات علمی

بازگشت

اصول نگهداری و بسته بندی مواد غذایی

طرح درس

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دانشگاه شهید چمران اهواز

معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی

طرح درس ویژة درس‌های تحصیلات تکمیلی دانشگاه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آدرس ایمیل:  zarei @scu.ac.ir

مرتبة علمی: استاد

نام و نام خانوادگی استاد:  مهدی زارعی

نیمسال تحصیلی: اول 400-99

 

گروه: بهداشت مواد غذایی

دانشکده: دامپزشکی

تعداد واحد: 2 واحد (1 واحد نظری و 1 واحد عملی)

نام درس:  اصول نگهداری و بسته بندی مواد غذایی

 دورة تحصیلی: دکترای بهداشت مواد غذایی

 

جایگاه درس در برنامة درسی دوره:  این درس یکی از دروس اصلی و مهم برای دانشجویان دکترای بهداشت مواد غذایی است.

 

هدف کلی:  آشنا نمودن دانشجویان با کلیاتی در رابطه با عوامل درونی و بیرونی موثر بر رشد میکروارگانیسم ها در مواد غذایی، روش های مختلف مورد استفاده جهت افزایش مدت زمان نگهداری مواد غذایی  از جمله استفاده از سرما، گرما، خشک کردن، اشعه دادن، نگهدارنده های شیمیایی و طبیعی، فشار هیدروستاتیک بالا و روش های مختلف بسته بندی مواد غذایی از جمله بسته بندی در اتمسفر تغییر یافته، بسته بندی تحت خلاء و استفاده از پوشش های خوراکی  از جمله اهداف اصلی این درس است.

 

اهداف یادگیری: دانشجو پس از گذراندن این واحد درسی با موارد زیر آشنا خواهد بود

  1. راه­کاری پیشگیری از رشد میکروارگانیسم­ها در مواد غذایی
  2. راه­کارهای افزایش مدت زمان نگهداری مواد غذایی
  3. راه­کارهای جلوگیری از کاهش کیفیت مواد غذایی در طی دوره نگهداری

 

رفتار ورودی:

آشنایی با میکروبیولوژی مواد غذایی

آشنایی با شیمی مواد غذایی

مواد و امکانات آموزشی:

تدریس با استفاده از پاورپوینت انجام می­شود.

از فیلم های کمک آموزشی و کتاب­های آموزشی فارسی و انگلیسی نیز استفاده خواهد شد.

تجهیزات آزمایشگاهی جهت انجام آزمایشات مربوطه

 

 

 

روش تدریس:

 سخنرانی استاد

جمع آوری اطلاعات در خصوص مبحث درس توسط دانشجویان و و بحث گروهی در ارتباط با موضوع

سمینار کلاسی توسط دانشجویان

 

وظایف دانشجو:

حضور منظم و فعال در کلاس های درس

مطالعه مرتب مطالب تدریس شده

مشارکت در ایجاد بحث­های گروهی راجع به موضوع درس

مشارکت در آماده­سازی محیط­های کشت و سایر مواد آزمایشگاهی مورد نیاز برای کلاس­های عملی و انجام آزمایشات تخصصی

شیوه آزمون و ارزیابی:

حضور منظم و فعال در کلاس­های درسی، کوئیزهای کلاسی، سمینار علمی و آزمون کتبی و عملی پایان ترم در  ارزیابی دانشجو مورد توجه قرار می­گیرد

منابع درس:

 

  1. Jay, James M.; Loessner, Martin J.; Golden, David A. Modern Food Microbiology. 7th edition, 2005. Springer
  2. Zeuthen, Peter, Bogh-Sorensen, Leif. Food Preservation Techniques. 2000. CRC Press

 

 

 

 

 

 

هفتة یکم

 

  1. عوامل درونی موثر بر رشد میکروارگانیسم ها در مواد غذایی

 

 

 

 

هفتة دوم

 

  1. عوامل بیرونی موثر بر رشد میکروارگانیسم ها در مواد غذایی

 

 

هفتة سوم

 

  1. نگهداری مواد غذایی با استفاده از نگهدارنده های شیمیایی

 

 

 

 

 

 

هفتة چهارم

 

  1. نگهداری مواد غذایی با استفاده از نگهدارنده های طبیعی

 

 

هفتة پنجم

 

  1.  نگهداری مواد غذایی با استفاده از سرما

 

 

 

هفتة ششم

 

  1. معرفی باکتری های سرماگرا و اهمیت آنها در فساد مواد غذایی

 

 

 

هفتة هفتم

 

  1. نگهداری مواد غذایی با استفاده از فرایندهای حرارتی

 

هفتة هشتم

 

  1. معرفی باکتری های مقاوم به گرما و اهمیت آنها در فساد مواد غذایی

 

 

هفتة نهم

 

  1. نگهداری مواد غذایی با روش خشک کردن و معرفی انواع روش های خشک کردم مواد غذایی

 

 

هفتة دهم

 

  1. نگهداری مواد غذایی با استفاده از اشعه ها و ماهیت مقاومت میکروارگانیسم ها نسبت به اشعه

 

 

 

هفتة یازدهم

 

  1.   نگهداری مواد غذایی با استفاده از فشار هیدروستاتیک بالا

 

 

 

 

 

هفتة دوازدهم

 

1-  روش های نگهداری مواد غذایی در انجماد و معرفی انواع روش های انجماد

 

 

 

 

 

 

هفتة سیزدهم

 

  1. معرفی عوامل موثر بر انجماد مواد غذایی و تاثیر انجماد بر کیفیت مواد غذایی

 

هفتة چهاردهم

 

  1.   معرفی بسته بندی های تحت خلاء و کاربردهای آنها در نگهداری مواد غذایی

 

 

هفتة پانزدهم

 

  1.   معرفی بسته بندی های با اتمسفر تغییر یافته و کاربردهای آنها در نگهداری مواد غذایی

 

 

 

هفتة شانزدهم

 

1-   استفاده از پوشش های خوراکی جهت نگهداری مواد غذایی